Skip Navigation

Válasszon nyelvet

Az Eco-Friction bevezeti a környezettudatosságot a fékezés világába™

file

A Ferodo®kifejlesztett egy rézmentes, illetve egy alacsony réztartalmú fékbetétet egy új, tribológiai ujjlenyomat-készítési folyamattal. Miközben a vállalatok még világszerte azon dolgoznak, hogy a vonatkozó szabályozásokban megállapított határidők előtt bevezethessék az alternatív anyagok használatát, a Ferodo Eco-Friction™ már most kiváló eredményeket tud felmutatni.

A réz a csúcsteljesítményű fékbetétek összetevőinek kulcsfontosságú eleme, amely korlátozza a betét és a forgórész kopását, a zajt és a vibrálást, és a súrlódási stabilitásban is szerepet játszik. A fém az Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában használt szerves azbesztmentes és alacsony acéltartalmú súrlódókeverékekben általában 5–20 tömegszázalékban szerepel. A fékbetétekben található réz mennyiségét azonban a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt a vonatkozó szabályozások fokozatosan korlátozzák, és előfordulhat, hogy idővel teljesen betiltják a réz használatát.

A Ferodo®tribológiai ujjlenyomat-készítési folyamata lehetővé tette a kutatási és fejlesztési csapatok számára, hogy adatkészleteket hozzanak létre a fékbetéteket alkotó alapanyagokhoz. A vállalat 1500 nyersanyagot vizsgált meg, és azonosította a helyettesítésükre alkalmas anyagokat, amelyek ugyanabban a hőmérsékleti tartományban azonos kopási és súrlódási jellemzőket mutatnak.

Az átfogó adatkészletek összeállítása lehetővé teszi a Ferodo®számára, hogy rövidebb idő alatt nagyobb teljesítményre képes fékanyagokat fejlesszen ki. A vállalat mára a versenytársainál lényegesen rövidebb idő alatt képes olyan rendkívül kedvező tulajdonságokat mutató anyagok kiváltására, mint a réz.

A rezet nem lehet egyetlen anyaggal kiváltani. A fékbetétek 20–30 különböző, eltérő funkciókkal rendelkező anyag összetételéből állnak. A Ferodo Eco-Friction™ termékei fém-szulfidok, ásványok, dörzsanyagok, szálak, kerámiarészecskék és különböző grafittípusok használatával érik el ugyanazokat a kopási és súrlódási tulajdonságokat, mint a rézzel készülő fékbetétek.

Az Egyesült Államok egyes államai előírják a réz fokozatos eltávolítását a fékbetétekből. A réztartalmat először a betét össztömegének 5%-a alá kell csökkenteni, a végső cél pedig az, hogy a réztartalom 0,5% alá essen. A járműgyártók a fékrendszereiket már most a csökkentett réztartalomhoz igazítják, az alternatív anyagösszetételt számos piacon már szabványként alkalmazva a jövő járműveiben. A Ferodo®már Észak-Amerikában és Európában is kötött új szerződéseket, amelyek keretében alacsony réztartalmú, illetve rézmentes Eco-Friction™ fékbetéteket gyárt különböző járműplatformokhoz.

Kapcsolódó cikkek
Betöltés...