Skip Navigation

Válasszon nyelvet

A fékek fejlődésének következő állomása

Az elektromos járművek térhódításával nem csak a vezetés módja fog megváltozni. Fékezni is másképp fogunk. 

Az elektromos járművek kulcsfontosságú kihívása, hogy minél kisebb akkumulátorból lehessen a lehető legnagyobb hatótávot kisajtolni. Ez azt jelenti, hogy minden területen a lehető legnagyobb hatékonyságot kell elérni. Ennek egyik módja az olyan nemkívánatos súrlódás csökkentése, amely többek között például a fékbetét és a keréktárcsa között léphet fel a tárcsa kisebb hibái miatt. 

Ezért a mérnökök arra keresik a megoldást, például új kialakítású féknyergekkel, hogy amikor a vezető nem fékez, a betét minél kisebb eséllyel érjen a tárcsához. 

Egy másik, egyre jelentősebbé váló probléma a fékzaj, mivel az elektromos járművek jóval csendesebbek a mai autóknál. Mivel a fékek a súrlódás elvén működnek, nehéz kiküszöbölni az összes hallható vibrálást, de a gyártók egyre keresik a megoldásokat a súrlódási vibrálás és a fékcsikorgás kiküszöbölésére. 

Az utolsó terület, ahol a jármű- és fékgyártók új megoldásokban gondolkodnak, a fékek használatának módja. 

Mivel az elektromos autók akkumulátorainak újratöltése a lassításon alapszik, inkább a lassítást szeretnék előtérbe helyezni a hagyományos fékezés helyett. Ez azt jelenti, hogy a fékek kevesebbet lesznek használatban és a fékezéshez kisebb nyomásra lesz szükség, mert a jármű kellően lelassul, mire a fékezésre sor kerülne. Ez felvet néhány tervezési kihívást. 

A fékek például jobban ki lesznek téve a korróziónak, és a rozsdát nehezebb lesz eltávolítani a normál fékezéssel. Így megint visszajutunk oda, hogy zajos és kevésbé hatékony lesz a fékezés. Ha két fékhasználat között sok idő telik el, arról is gondoskodni kell, hogy a súrlódás mértéke megfelelő és egyenletes legyen, és a súrlódó hatás biztosan fellépjen, amikor szükség van rá. Ezért előfordulhat, hogy a betéteket vagy a féktárcsákat új típusú anyagokból kell előállítani. 

Összességében mindez azt jelenti, hogy az elektromos járművekhez külön a speciális igényeikre szabott fékeket kell majd készíteni. Ehhez pedig a fékekről eddig megszerzett tudás mellé valószínűleg új ismereteket is el kell majd sajátítani.  

EGYÉB TÖRTÉNETEK
Betöltés...