Skip Navigation

Válasszon nyelvet

A legfontosabb tervezési információk 

Mitől lesz nagyszerű egy fékbetét?

A kiváló minőségű, hosszú élettartamú, az úton biztonságos és megbízható fékezést biztosító fékbetétek kifejlesztése az apró részletekre való külön odafigyelést igényel. A saját üzemekben történő gyártás, valamint a gondos minőség-ellenőrzés és terméktesztelés elengedhetetlen a csúcsminőség biztosítása érdekében. Szeretné tudni, hogy milyen kis dolgok jelentik az igazi különbséget? Az alábbi négy követelmény fogalmaztuk meg, mint a termékekre vonatkozó legfontosabb alapelveket.

  • A frikciós anyag összetételének vagy receptjének figyelembe kell vennie az adott jármű méretéből, tömegéből és csúcssebességéből fakadó tényezőket, hogy minden sebességen hatékonyan lehessen fékezni
  • Kiváló minőségű kapcsoknak és rugóknak kell gondoskodniuk róla, hogy a fékbetét a féknyeregben maradjon
  • Biztonságos kötést kell kialakítani a tartólap és a frikciós anyag között, hiszen a legkevésbé sem szeretnénk, hogy a frikciós anyag leváljon a tartólapról
  • Szükség van az alátétlemezek zajcsökkentő tulajdonságára a rezgések és a zaj csökkentése érdekében
Ferodo-Range

Bevezetés a féktárcsák világába: egy hasznos ellenőrző lista

Az optimális fékrendszer egy másik alapvető fontosságú alkatrésze a féktárcsa vagy forgórész. A fékbetéttel együtt ez hozza létre a fékezőnyomatékot. Ez az erőhatás a kerékagyra, majd az abroncsra továbbítódik. A fékezés során a jármű mozgási energiája hőenergiává alakul át, lehetővé téve a sebesség hatékony csökkentését. Tudta, hogy lejtmenetben a féktárcsák dörzsgyűrűje akár a 700 °C-os vörös izzásig is felhevülhet? Mindenképpen vegye figyelembe az alábbi három szempontot, hogy a mindennapos közúti használatra alkalmas, minőségi alkatrészeket használjon.

  • Magát a fémet és az öntési folyamatot: a légzsebek vagy a gyenge minőségű fém csökkentheti a súrlódásképződést
  • A megmunkálási folyamatot, hogy a tárcsa megfelelően és egyenletesen legyen megformálva
  • Azt, hogy jó szellőztető rendszerre van szükség, amely lehetővé teszi a keletkező hő elvezetését
Brake-disc-drawing

A fékbetétek kifejlesztése: egy 12 lépésből álló folyamat

A hatékony frikciós termékek fejlesztése egy ellenőrzésekkel, tesztekkel és szigorú, éles körülmények között megtett próbautakkal teli folyamat a nyersanyag kiválasztásától kezdve a teljesen működőképes fékbetét előállításáig. Ismerje meg, hogy a gyártási folyamat mely lépései játszanak fontos szerepet a kiváló minőségű, tartós közúti használatra tervezett fékbetétek létrehozása során.

  1. A mérnökök laboratóriumi teszteléssel választják ki a nyersanyagok megfelelő kombinációját a lehető legjobb minőségű összetétel kialakításához.
  2. A zajok, vibrációk és egyéb zavaró tényezők csökkentése érdekében a mérnökök elkezdik finomhangolni a frikciós anyagokat és a betét kialakítását. Ez letörések és nyílások kialakításával is járhat.
  3. A tartólapot préseléssel hozzák létre. Nagy acéltekercseket olajoznak be és maratnak savval a korrózió megelőzése érdekében. Ellenőrzik a méreteket.
  4. Megmunkálják a speciális alkatrészeket, például a csapokat és a frikciós anyagot megtartó eszközöket.
  5. A tartólapról homokfúvással és lemosással távolítják el az egyenetlenségeket.
  6. Lemérik a frikciós anyag összetevőit, és egy különleges keverőbe helyezik őket.
  7. A keverékből korongokat öntenek, amelyeket rásajtolnak és öntenek a tartólapokra.
  8. A tartólapokat elhelyezik egy öntőformában, a frikciós anyaggal a tetejükön.
  9. A fékbetéteket kemencében keményítik ki. A hőség aktiválja és megszilárdítja a gyantákat, kötőanyagokat és egyéb összetevőket. Ez az eljárás állandó teljesítményt biztosít a fékbetét élettartama során.
  10. Letöréseket és nyílásokat vágnak a betétekbe, és a megfelelő magasságúra csiszolják őket.
  11. A fékbetétek felületét szélsőséges hőmérséklet és nyomás mellett megperzselik.
  12. A betéteket magas hőmérsékletű szórt festékkel vagy porral vonják be. Egyes betétek tartólapját galvanizálják.

Miért jár jobb eredménnyel a saját üzemekben történő gyártás?

A belső fejlesztés, tesztelés és ellenőrzés hatalmas különbséget jelent a frikciós termékek minőségében és folyamatosan megbízható teljesítményében, különösen akkor, amikor tömeggyártásról van szó. Az aprólékosan szabályozott, csúcsminőségű gépek használatán alapuló, korszerű folyamat jelenti a különbséget a normál és a prémiumkategóriás féktermékek között, amelyeket intenzív használat mellett is hosszabb élettartam, jobb gyártási minőség és jobb kopásállóság jellemez. A fékbetét gyártójának csak előnye származik abból, hogy pontosan tudja, hogyan történt a frikciós termékek fejlesztése az elejétől a végéig, és milyen állapotban hagyták el a termékek a gyártóüzemet. És mi a legnagyobb előny? A megbízhatóság. Minden forgalmazó, szerelő, beszállító vagy végfelhasználó biztos lehet abban, hogy az adott gyártótól származó minden egyes termék megüti az elvárt színvonalat.  

Nem mindegyik fékbetétgyártó engedheti meg azonban magának, hogy ezt a megközelítést meg is valósítsa: az ilyen csúcskategóriás gyártási folyamatok vezérlése rengeteg ellenőrzést, éles körülmények közötti tesztelést és jelentős belső erőforrásokat igényel. A piac más fékbetétgyártóitól eltérően a Ferodo® a saját, külön e célból létrehozott németországi és egyesült királyságbeli tesztközpontjaiban fejleszti, teszteli és ellenőrzi a fékbetéteket. A termékeinken látható hivatalos Ferodo®-jelzés garantálja, hogy Ön kiváló minőségű termék birtokában van. Nem lehet kétsége afelől, hogy hosszú élettartamra tervezett, tesztelt és ellenőrzött termékeket tart a kezében.  

Ferodo®: féktermékek széles kínálata

Brake-drawing

Függetlenül attól, hogy kereskedelmi célú használatról vagy versenyautókról van szó, a Ferodo kiváló minőségű fékbetétek készítése terén szerzett szakértelme a fékrendszerekhez kapcsolódó minőségi termékek széles választékának a megszületéséhez vezetett, a fékbetétektől, féktárcsáktól és tömlőktől kezdve a hidraulikáig, fékfolyadékokig, fékpofákig és készletekig. Mivel a világ szinte összes jelentős járműgyártójával együttműködünk, folyamatosan bővítjük globális kínálatunkat, hogy utángyártott alkatrészeinket minél szélesebb körben tudják használni.

Fékbetétek: a piac legszélesebb választéka 

  • Az eredeti alkatrészek minőségének megfelelő összetételek 
  • Eredeti beszállítótól származó kiegészítők 
  • Zajcsökkentő tulajdonságok 

Féktárcsák: a piac legszélesebb választéka 

  • Biztonságosabb vezetés
  • Megnövelt tartósság 
  • Tökéletes összhang a Ferodo®-betétekkel 

Fékfolyadékok és hidraulika: a piac legszélesebb választéka 

  • Optimális kialakítás és speciális összetétel a fékhibák elleni védelemhez bármilyen fékrendszerben 

Kopóbetétes fékpofák és Maxi Kitek

  • Több mint 650 elérhető alkatrész 
  • Egyszerű és gyors javítás 

Kiegészítők 

  • Gyors és egyszerű szerelés